Esitykset ja koulutukset

Petteri Järvinen
Petteri Järvinen

Olen pitänyt urallani parituhatta esitystä, puhetta ja koulutusta mitä erilaisimmista aiheista. Kaikki tilaisuudet räätälöidään asiakaskohtaisesti. Ne ovat käytännönläheisiä, vuorovaikutteisia ja innostavia. Koulutuksia myös yhteistyökumppanien, kuten kesäyliopistojen ja kauppakamarien kanssa.

Esimerkkejä valmiista ohjelmista:

Henkilöstön tietoturvakoulutus

Koulutuksessa käydään läpi yleisimmät tietoturvauhkat, niihin varautuminen ja ennaltaehkäisy. Mikään tekninen suojakeino ei pysty valvomaan käyttäjän toimintaa aukottomasti, siksi oma osaaminen ja varovaisuus on kaikkein tärkeintä.

Päivän aikana käydään läpi mm. seuraavia aiheita:

  • mobiililaitteiden tietoturva
  • salasanat ja pin-koodit
  • nettihuijausten tunnistaminen
  • kulunvalvonta ja social engineering
  • sähköpostihyökkäykset: BEC, Office 365, toimitusjohtajahuijaukset, tiedonkalastelu ym.
  • mitä jokaisen pitää tietää kyberturvallisuudesta
  • henkilötietojen käsittely

Koulutus sisältää runsaasti esimerkkejä ja käytännön niksejä. Tietoturva ei ole tylsää! Se on arkista osaamista, modernia kansalaistaitoa, joka suojaa työnantajan tietojen lisäksi myös omia ja läheisten tietoja.

Kesto 1 h – 1 työpäivä

Digitalisaatio, tekoäly ja työelämä

Tekoäly on korvannut aiemman muotitermin, joka oli digitalisaatio. Monia työvaiheita voidaan siirtää ihmiseltä koneelle, mikä tehostaa tuottavuutta ja vähentää virheiden määrää. Toisaalta koneilla on myös yllättäviä rajoituksia, mikä antaa ihmistyölle odottamattomia kilpailuetuja. Sanonta ”digitalisaatio poistaa kaikki tylsät työt” ei välttämättä pidä paikkaansa, sillä monet vaikeina pidetyt, koulutusta ja kognitiivisia taitoja vaativat tehtävät, on itse asiassa helpompi siirtää robotille kuin yksinkertaisina ja raskaina pidetyt suorittavat ammatit. Miten tekoäly toimii? Mitkä ovat ihmisen vahvuudet ja tekoälyn heikkoudet? Miten ylläpitää omaa osaamista jatkuvasti muuttuvassa työelämässä? Mitkä ovat ne tärkeät taidot, joita jokaisen kannattaa itsessään kehittää, jotta oma kilpailukykymme säilyy suhteessa eksponentiaalista vauhtia kehittyvään tekniikkaan?

Perustuu Tekoäly ja minä -kirjaan, mutta laajentaa kirjan teemoja. Kesto 1 – 3 h.

ChatGPT ja generatiivinen tekoäly

Mitä generatiivisella tekoälyllä voi tehdä ja mihin se ei sovellu? Näin käytät ChatGPT:tä ideoinnin apuvälineenä, luot kuvia Bingillä ja haet tietoa Googlen Bardilla.

Kesto 1-3 tuntia.

Teknologiatrendit

Tekniikan tulevaa kehitystä on aina yritetty ennustaa, mutta yhtä huonolla menestyksellä. Tavallista on, että uusien keksintöjen merkitys yliarvioidaan lyhyellä mutta aliarvioidaan pitkällä tähtäimellä. Se on helppo ottaa huomioon, mutta kukaan ei osaa ennustaa mustia joutsenia, jotka mullistavat yllättäen koko toimialan. Tulevaisuus ei koskaan ole ekstrapoloitua menneisyyttä vaan jotain ihan muuta. Joskus vitsit ennustavat tulevaisuutta paremmin kuin vakavalla mielellä tehdyt ennusteet — muistellaan vaikka Maxwell Smartin kenkäpuhelinta.

Esityksessä kuvataan ja havainnollistetaan uusia kehitystrendejä, kuten  puheohjausta ja älykotia. Mitä robotiikka, tekoäly ja 5G tuovat tullessaan? Mitä ovat kryptovaluutta ja Bitcoin? Millaisia viitteitä tulevaisuudesta näkyy Yhdysvaltojen vuosittaisilla Las Vegasin teknologiamessuilla?

Kesto 1 – 3 tuntia

Henkilökohtainen tietosuoja ja rekisteriturvallisuus

”Data on uusi öljy” ja datatalous korostavat henkilötietojen arvoa. Tämä kaikille suunnattu koulutus kertoo, miten jokainen voi suojata henkilötiedot ilkivaltaa ja identeettivarkauksia vastaan, miten tarkistaa tietojen oikeellisuus eri rekistereistä ja minkälaisia tietoturvanäkökulmia liittyy sosiaalisen median käyttöön. Mihin HETU (henkilötunnus, entinen SOTU) kannattaa antaa ja mihin ei? Miten asetan omaehtoisen luottokiellon? Miten suojautua vainoamista ja kiusantekoa vastaan?

Tietojen tarkistaminen ja luovutuskieltojen asettaminen kannattaa, sillä rikolliset ja huijarit osaavat hyödyntää Suomen hyviä rekisteripalveluita. Osaatko itse?

Luento perustuu Digiajan tietosuoja -kirjan aiheisiin ja syventää kirjassa kerrottuja tietoja.

Kesto 1 – 3 tuntia.

Osallistujien palautteita:

”Laaja kokemus heijastui kaikkeen, aika kului kuin siivillä!”

”Jälleen vahva veto Petteriltä :). Petterillä on mukava tapa tuoda tekniset asiat lähelle kuulijaa.”

”Petteri osaa tuoda monimutkaiselta tuntuvat asiat kansanläheisesti kuulijoiden tietoon. Mukana hyvä ripaus huumoria ja todella tuoretta tietoa maailmalta.”

”Mielenkiintoinen luento vaikka aluksi ajattelin että puuduttavaa tekoälyä… Ajatukset tekoälystä muuttuivat kyllä luennon aikana.”

”Petteri voisi tulla uudemmankin kerran luennoimaan, aikaa voisi varata enemmän.”

”Käytännönläheinen esitystapa, konkreettiset esimerkit ja selkeä esitystapa.”

”Kiitos Petterille innostavasta luennosta! Täytyy sanoa, etten olisi etukäteen uskonut tämän aiheen olevan näin kiinnostavaa 🙂 ”

”Petteri on aina hyvä. Aihe todella mielenkiintoinen. Näistä asioista ei puhuta liikaa!”

”Aina on ilo kuunnella hänen esityksiään. Hän on asiantunteva henkilö, mukana niin tieteen nykytrendeissä kun tulevaisuudenkin aiheiden parissa kuten tekoäly. Värikkäät Alexat yms. esimerkit olivat kiinnostavia ja innostavia. Esitys ja keskustelu tekoälystä jäi hyvin mieleen ja tuli tarve etsiä lisää tietoa aiheesta.”

”Yllätti positiivisesti, Varmaan asiantuntijan itsensä ansioista.”

”Mielenkiinto säilyi vaikka oli viimeinen luento koko kurssista.”

”Asia oli niin mielenkiintoista, että päivä kului kuin siivillä.”

”Hyvä koulutus ja esiintyjä kertoi asiat mielenkiintoisella tavalla. Sille iso peukku! ”


Ota yhteyttä!

Siirry sivun alkuun